Drewniany stół loftowy do kuchni — jak go wybrać?
Mebel ten ma szczególne znaczenie. Przy kuchennym stole domownicy spotykają się, by spożywać posiłki, rozmawiać, a często także przyjmować gości. Jeśli kuchnia jest mała, może też służyć jako blat roboczy. Biorąc te wszystkie zastosowania pod uwagę, można uznać, że każdy potrzebuje stołu kuchennego o innej wielkości, ale zasady jej doboru są uniwersalne. Poznaj je, dowiedz się, jak wybrać na przykład drewniany stół loftowy do kuchni.
Co liczy się przy wyborze?
Choć pomieszczenie, jakim jest kuchnia, nie jest tak reprezentacyjne jak salon, na pewno mebel mający znaleźć się w jej centrum i będący najważniejszym elementem wyposażenia powinien być estetyczny — zwłaszcza gdy, jak było wspomniane wyżej, przyjmuje się w kuchni gości.
Inne kwestie, jakie się liczą, to wytrzymałość, trwałość oraz łatwość pielęgnacji. Osoby stawiające na drewniany stół loftowy z łatwością zapewnią sobie zaspokojenie wszystkich tych wymogów, gdyż w stylu tym typowo stosuje się połączenia drewna i metalu, a więc meble te są odporne i trwałe.
Jakiego rozmiaru stołu potrzebujesz?
Blat powinien mieć taką wielkość, by cała rodzina mogła przy nim wygodnie usiąść i spożywać posiłki bez przeszkadzania sobie nawzajem czy konieczności przyjmowania niewygodnej pozycji. Poza tym jednak potrzebne jest miejsce w samej kuchni, mebel musi być zatem dobrze dobrany do jej metrażu.
Uznaje się, że osoba siedząca przy stole powinna mieć dla siebie co najmniej 60 cm szerokości jego blatu, a także 40 cm głębokości. Na środku musi oczywiście znaleźć się miejsce na potrawy. Uznaje się, że minimalna szerokość stołu do spożywania posiłków wynosi 80-85 cm, zaś długość uzależniona jest od liczby domowników oraz metrażu pomieszczenia.
Warto też pamiętać o tym, że stół szerszy niż 105 cm może nie być najwygodniejszy. Nawet jeśli metraż pomieszczenia pozwala na jego wybór, lepiej go nie wybierać, gdyż taka wielkość utrudnia komunikację. Szerokość wynosząca maksymalnie 80 cm także jednak nie jest wygodna, gdyż może brakować miejsca na potrawy.
Dobierz rozmiar, ale i kształt
Dobór rozmiaru stołu kuchennego zależy też od jego kształtu. Jeśli chcesz nabyć wariant prostokątny dla 4-6 osobowej rodziny, idealnie sprawdzą się wymiary 150x90 cm, a dla 8-osobowego gospodarstwa domowego — 200x110 cm. Inaczej sprawa wygląda w przypadku okrągłego blatu — średnica 110 cm będzie odpowiednia dla 4 osób, zaś 130 cm nadaje się dla 6 biesiadników.
Polecane artykuły
Odkurzacz bezprzewodowy – czy warto kupić?
Chcąc usprawnić i uprzyjemnić sobie sprzątanie, wiele osób poszukuje nowoczesnych urządzeń, które – dzięki innowacyjnym funkcjom – znacznie przyspieszają codzienne obowiązki domowe. Przykładem takiego sprzętu jest odkurzacz bezprzewodowy. Czy warto w niego zainwestować? Co go wyróżnia? Zobacz! Jak
Co to są odczynniki chemiczne?
Preparaty do przeprowadzania analiz, badań czy syntez to podstawa funkcjonowania wszelkich laboratoriów. Oprócz ich kluczowej roli nie mogą także zostać wyręczone przez nowoczesny sprzęt, a nawet doświadczonych pracowników. Sprawdź, czym są odczynniki chemiczne, poznaj przykładowe substancje i dowie