Stół drewniany loftowy — jaki kształt?

Meble te mają najczęściej kwadratowe, prostokątne, okrągłe i owalne blaty. Rzadziej na rynku można znaleźć bardziej wyszukane wersje stołów, w fantazyjnych kształtach —  zwykle w kolekcjach znanych producentów, ale nie…Kontynuuj czytanieStół drewniany loftowy — jaki kształt?

W jakich gałęziach gospodarki przydaje się cysterna?

Wiele dziedzin gospodarki potrzebuje specjalistycznych pojazdów do przewozu ciekłych ładunków, w tym także potencjalnie niebezpiecznych dla środowiska. Ich producenci dostosowują je do konkretnych wymagań, wyposażając w rozmaite rozwiązania. Chcesz wiedzieć, gdzie…Kontynuuj czytanieW jakich gałęziach gospodarki przydaje się cysterna?

Który ser wytwarzany w górach można nazwać oscypkiem?

Który ser wytwarzany w górach można nazwać oscypkiem?

Sery produkowane z owczego mleka na Podhalu i będące specjałami tego regionu mają certyfikaty, a nazwy wielu z nich są chronione prawem unijnym. Niektóre mają długą historię, bo sięgającą aż XV wieku. Chcesz wiedzieć, jak odróżnić prawdziwy, wędzony przysmak podhalański od licznych podróbek? Zapoznaj się z tekstem zamieszczonym poniżej.

Skąd wzięła się nazwa „oscypek”?

Jest kilka teorii na temat pochodzenia tego słowa. Według jednej miano to wzięło się od rozszczepialnej, drewnianej, rzeźbionej foremki, czyli „oscypiorki”, w której formuje się te sery. Niektórzy znawcy uważają, że proces rozdrabiania masy serowej, powstałej w wyniku ogrzania mleka i dodania podpuszczki, zwany oszczypywaniem, był podstawą do nadania produktowi takiej nazwy. Ważne jednak jest to, że odnosi się ona jedynie do wyrobu z mleka owczego, a jego receptura jest chroniona specjalnym certyfikatem UE. 

Kto i jak wytwarza oscypki?

Produkcją tych serów zajmują się bacowie, czyli osoby sprawujące pieczę nad juhasami, pasterzami wypasającymi owce na halach górskich. Mają oni odpowiednią, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wiedzę oraz umiejętności niezbędne, aby każdy wychodzący spod ich ręki oscypek był smaczny, właściwie uformowany i spełniał normy. Proces wytwarzania tych serów jest dość skomplikowany i składa się z kilku etapów:

  • przetworzenia mleka owczego na twaróg,
  • kilkakrotnego płukania w gorącej wodzie i wyciskanie,
  • wciskania masy do foremek w kształcie wrzeciona,
  • moczenia foremek z twarogiem w solance przez 1-2 noce,
  • 14-dniowego suszenia w dymie z ogniska.

Jak rozpoznać prawdziwy oscypek?

Oryginalny produkt o tej nazwie wytwarzany jest od maja do września, a więc w okresie, gdy trwa letni wypas owiec. Możliwa jest niewielka, około 30% domieszka mleka krowiego. Do najważniejszych cech oscypka należą:

  • oryginalny kształt wrzeciona,
  • jasna skórka,
  • jasny kolor wewnątrz, wskazujący na użycie do wyrobu mleka owczego.

Prawdziwy oscypek powinien też mieć świadectwo Chronionej Nazwy Pochodzenia nadane przez Unię Europejską.

Inne sery z Podhala

Amatorzy owczych serów z pewnością zainteresują się również takimi produktami jak korbacz, bundz w wielu odmianach i z różnymi dodatkami, bryndza, a nawet miniserkami formowanymi, wytwarzanymi z mleka krowiego. Chcąc sprawić sobie i bliskim przyjemność, wystarczy zapoznać się z ofertą wyrobów góralskich. Zajrzyj zatem na stronę sklepu internetowego i wybierz pyszne oscypki!